Frossen skulder


Frossen skulder er en tilstand med tiltagende smerter og bevægeindskrænkninger i skulderen.

I tidligt stadie kan det være svært at diagnosticere en ”ægte” frossen skulder og jeg oplever stor usikkerhed og mange misforståelser omkring denne lidelse. 

Jeg ser mange klienter med diagnosen frossen skulder og herunder kan du få en grundig indføring i hvad det er og mine erfaringer med det. Jeg har fulgt mange klienter og min erfaring er, at det er en meget smertefuld og frustrerende periode, hvor det rart at have en kyndig fagperson med på sidelinjen. Jeg kan guide dig i forhold til, hvad du kan og må, hjælpe dig med at reducere dine smerter f.eks. med akupunktur, manuel behandling eller optapening af skulderen.

Der ud over kan jeg hjælpe dig med at vurdere, hvornår du kan gå i gang med træning og planlægge denne med dig.

Hvad er frossen skulder


Frossen skulder er en inflammation/irritationstilstand i skulderens ledkapsel, som medfører at ledkapslen og de omkringliggende strukturer, bliver stive, skrumper og bevægeligheden i skulderen gradvist aftager.

Mine klienter henvender sig typisk med smerter i skulder og arm- i starten typisk når de bruger armen og senere også i hvile, herunder også om natten. Ofte beskriver de ligeledes at skulderen føles stiv og det pludseligt er svært at tage trøje eller f.eks sikkerhedssele på.

Frossen skulder kan komme meget forskelligt til udtryk. Nogle har milde forløb med en kortvarig smertefuld periode og nedsat funktion af skulderen. Langt de fleste jeg ser, har længere forløb med en periode med voldsomme smerter og gradvist tiltagende problemer med at bruge armen i det daglige.

Symptomer på frossen skulder


De typiske symptomer på frossen skulder er tiltagende smerter og stivhed i skulderleddetSmerterne sidder typisk diffust i skulderen og ud på ydersiden af overarmen.  I nogle tilfælde kan smerterne trække helt ned i underarmen, når det er værst.

Frossen skulder medfører også tiltagende bevægeproblemer og typisk ser jeg problemer med at løfte armen over skulderhøjde. Symptomerne kommer ofte snigende over uger og måneder.

Mange har store smerter i hvile og om natten. Aktiviteter som påklædning mm.  og det at ligge på skulderen er besværligt og gør ondt.

 Man deler typisk et forløb med frossen skulder op i 3 faser. Opdelingen er glidende og er vejledende for hvordan man griber behandlingen an. Tilstandens varighed kan være alt mellem ½ til 3 år og der sker næsten altid en spontan bedring, dog opnås ikke altid normal bevægelighed. Man kan ikke sige noget om hvor lang tid de enkelte faser tager, men en god hovedregel er, at faserne typisk tager lige lang tid.

 

Fase 1: ”den varme fase”: tiltagende smerter diffust i skulderområdet- der provokeres ved belastning eller yderstilling. Mange hvilesmerter, begyndende stivhed og bevægelsesindskrænkninger

Fase 2: ”den frosne fase” smerterne er reduceret, tiltagende bevægelsesindskrænkninger og når armen bevæges for langt ud i yderstilling kommer smerterne kortvarigt kraftigt tilbage.

Fase 3: ”Optøningsfasen”- smerterne er minimale, bevægeligheden bliver langsomt bedre

 Varigheden kan være alt fra 6 måneder op til 3 år. Prognosen er god, hvilket betyder at langt de fleste får et tilfredsstillende resultat. 

Kun 10 % har fortsat gener efter 4 år

Frossen skulder

Fase 1-3 

Fase 1

Stærke smerter og tiltagende bevægeindskrænkninger 


 Smerter>bevægeindskrænkninger

Fase 2

Massive bevægeindskrækninger og aftagende smerter


Bevægeindskrækninger > smerter

Fase 3

Ingen smerter, men stadig bevægeindskrænkninger


Genvindelse af funktion






Årsager til frossen skulder


Man ved endnu ikke, hvad den præcise årsag er til frossen skulder.  I enkle tilfælde kan det opstå efter et fald eller en operation af skulderen, men typisk kan man ikke komme med en reel forklaring. Man ved der er 5 gange højere risiko for at udvikle en frossen skulder, hvis man har diabetes (type 1) eller andre systemiske eller autoimmune sygdomme som f.eks. struma og metabolsk syndrom.

Nyere forskning peger på at bl.a. kronisk low grade inflammation (som også ses ved diabetes) med ændret immunrespons, kan disponere til frossen skulder: Et øget inflammatorisk respons initierer en kaskade af kemiske processer, der medfører øget fibrosering af ledkapslen, der bevirker en tiltagende stivhed  i leddet.

 Frossen skulder, rammer typisk de 40-60årige, og hyppigere kvinder end mænd. Når det er sagt, har jeg dog i klinikken set både unge og ældre- her i blandt også en del mænd.

Diagnosticering af frossen skulder


Diagnosen "frossen skulder" stilles ud fra, hvad du fortæller under journaloptag og den kliniske undersøgelse.

I vores samtale lægger jeg vægt på hvordan du først oplevede smerter fra din skulder, hvor længe det har stået på og om der er eventuelle ændringer i dette over tid. Det typiske billede er, at du har haft ondt rigtigt lang tid – ofte i uger til måneder og dagligdagsaktiviteter er blevet tiltagende svære at udføre.

I den kliniske undersøgelse bestemmes skulderens bevægelighed i alle retninger. Er bevægeligheden markant nedsat i fremad- og udadføring af armen, kan det være et tegn på frossen skulder. Hvis bevægeindskrækningen er der både aktivt og passivt- dvs. at du hverken kan løfte armen selv eller at en anden person passivt heller ikke kan, så er der risiko for at du har en frossen skulder.

Man kan også se massive bevægeindskrænkninger ved andre skulderlidelser. Frossen skulder adskiller sig dog ved at bevægeindskrænkningerne ses i flere retninger og ved en ophævet udadrotation af skulderen. Udadrotationen af skulderen undersøges ved placering af albuen ind til kroppen med en samtidig fiksering af skulderbladet- dette er meget vigtigt i undersøgelsesprocessen for en frossen skulder.

Behandling af frossen skulder


Jeg har mange års erfaring med behandling af frossen skulder. Jeg kan hjælpe dig med at reducere smerterne og jeg kan guide dig igennem de 3 faser og når du er klar til det, kan jeg hjælpe dig i gang med et øvelsesprogram.


I den første fase er fokus på smertelindring og det er vigtigt at afholde sig fra smerteprovokerende aktiviteter. Nogle har brug for håndkøbsmedicin eller lignende for at holde smerterne på et tåleligt niveau og dette anbefaler jeg altid man drøfter med sin praktiserende læge.

Akupunktur har generelt en god effekt på skuldersmerter og kan med fordel gives i fase 1 og 2. Afspændende massage kan derudover reducere spændinger og smerter.


I slutningen af fase 2 og 3 er det muligt at opstarte træning under kyndig vejledning af en fysioterapeut, så du igen kan genvinde bevægelighed og funktion af skulderen og derved nedsætte varigheden af tilstanden.

 

Min vigtigste opgave ved en nydiagnosticeret frossen skulder er at informere og skabe en forståelse for tilstanden. Tilstanden ændrer sig undervejs og ligeledes vil smerter og symptomer ændrer sig efterhånden, som man går fra den ene til den næste fase.

Det er et længere forløb så det er vigtigt at man får hjælp til at finde strategier for hvordan man stadig kan deltage i aktiviteter, der giver livskvalitet og glæde i hverdagen. 

Selv om frossen skulder "tør op" af sig selv med tiden, så er den rette træning af skulderen vigtig for at få skulderen til at fungere bedst muligt bagefter. Ved svære tilfælde vælger nogle at opsøge reumatolog, hvor der eventuelt anlægges en blokade i skulderen- dette typisk i starten af forløbet.

Operation kan i sjældne tilfælde overvejes ved fortsatte svære smerter og massive bevægeindskrænkninger i fase 3 og hvor almindelig konservativ behandling (blokader og træning/fysioterapi) ikke har haft tilstrækkelig effekt.

Kontakt mig

 
Adresse

Værløse Fysioterapi og Idrætsklinik

Bymidten 11, 1. sal

3500 Værløse

 
E-mail
 

Jeg har hjulpet mange klienter igennem et forløb med frossen skulder

Jeg kender til forløbet og jeg kender til de udfordringer det medfører

Skal jeg guide og hjælpe dig igennem det til tider smertefulde forløb og efterfølgende lægge en plan for din træning?



Skulderfyssen
  • Grundig skulderundersøgelse
  • Unikt behandlingskoncept
  • Individuel programlægning
  • Tæt dialog
  • Løbende råd & vejledning

ERFARING- KVALITET- TID TIL DIG